Chiński Nowy Rok przypadł w tym roku na 23-24 stycznia. Jest on tutaj obchodzony znacznie huczniej niż nasz Sylwester.
Dzisiaj słów kilka o tym, jakie tradycyjne potrawy możemy zobaczyć w te święto na singapurskich stołach…
1) Chinese dumplings, czyli chińskie pierogi lub inaczej Jiǎozi przypominają swym wyglądem sztabki srebra lub polskie kołduny. Jest to podstawowe danie spożywane podczas chińskiego Nowego Roku. Pochłaniane są wtedy duże ilości pierożków, ponieważ Chińczycy wierzą w to, im więcej zjedzą pierogów, tym bardziej będą bogatsi w nadchodzącym roku.
2) Ryba symbolizuje dobrobyt i jest jednym z ważniejszych dań na noworocznym stole.
Jest składnikiem popularnej tutaj sałatki zwanej Yusheng lub lo hei, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy surowa ryba.
Zazwyczaj jest to łosoś mieszany z rozdrobnionymi warzywami, różnymi sosami i przyprawami. Yusheng uważana jest za symbol dostatku, dobrobytu i wigoru.
Najpierw dodaje się podstawowe składniki, następnie lider bądź pan domu dodaje pozostałe składniki, takie jak rybę lub krakersy, wypowiadając przy tym pomyślne życzenia (吉祥话 lub Jíxiáng Huà), zwykle związane z konkretnym składnikiem, jaki w tym momencie dodaje.
Wszyscy goście przy stole wstają i na zawołanie zaczynają podrzucać składniki sałatki w górę, za pomocą pałeczek, wypowiadając przy tym życzenia np. 撈起, 撈起, co oznacza po prostu tossing luck, czyli podrzucane szczęście, lub też Huat Ah, co oznacza pomyślność i dobrobyt.
Najważniejsze w tym wszystkim jest, aby podrzucać składniki jak najwyżej, żeby zapewnić sobie dobry Nowy Rok.
3) Nian Gao lub Chinese New Year Cake, czyli specjalne ciasto ryżowe, najbardziej popularne właśnie na Nowy Rok. Chińskie słowo Nian 粘, czyli „lepki” jest identyczne w brzmieniu do 年, czyli „rok”, a słowo Gao 糕 oznaczające „ciasto” jest podobne do słowa 高, czyli „wysoki”. Reasumując, jedzenie Nian Gao ma sprawić, by następny rok był lepszy od wcześniejszego, żeby wspiąć się krok wyżej na szczeblach kariery, żeby dzieci miały lepsze stopnie i stały się wyższe w nadchodzącym roku.
4) Mandarynki i pomarańcze- są symbolem obfitości i szczęścia. Są wręczane jako prezent, gdy odwiedzamy bliskich i przyjaciół (zazwyczaj wręczane po dwie sztuki, w czerwonych torebeczkach). Mandarynki z nienaruszonymi listkami gwarantują, że nasze relacje międzyludzkie są bezpieczne.
5) Tray of togetherness, czyli taca wspólnoty, to wielka, okrągła lub ośmiokątna misa wypełniona różnymi smakołykami, które mają zapewnić słodki początek Nowego Roku. Taca posiada osiem przegródek, ponieważ Chińczycy uważają numer osiem za bardzo szczęśliwy. Taca zawiera głównie suszone owoce i warzywa takie jak melon, kokos, nasiona lotosu, korzeń lotosu, marchewki lub mandarynki.
6) Kurczak spożywany w Nowy Rok, gwarantuje szczęście lub małżeństwo, zwłaszcza gdy jest serwowany z tzw. dragon food, czyli np. z homarem. Gdy podawany jest w całości, oznacza zjednoczoną rodzinę.
7) Tarty ananasowe przynoszą bogactwo, fortunę oraz powodzenie. Ważne jest, by zjeść ich dużo jak gra się w chińskiego Blackjacka, popularną grę karcianą.
8) Jajka symbolizują płodność a egg rolls (słodycze w kształcie rolek) pieniądze, bogactwo i złoto. Egg rolls są także nazywane love letters (miłosne listy).
W następnym moim poście dowiecie się min.:
Dlaczego lepiej nie kupować Chińczykowi zegarka w Nowy Rok?
Jaki ubiór jest wtedy niewskazany a jaki wręcz konieczny?
Czy stłuczenie lustra w Nowy Rok symbolizuje tak jak u nas 7 lat nieszczęścia?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz